Kledinginzameling

Kledinginzameling

LEGER DES HEILS HOUDT ZICH AL RUIM HONDERD JAAR BEZIG MET TEXTIELINZAMELING

Ieder jaar gooit een Nederlander gemiddeld veertien kilo kleding in de vuilnisbak. Zonde! Want die kleding kunnen wij nog prima gebruiken. Daarom zamelt het Leger des Heils al meer dan honderd jaar gebruikte kleding en textiel in. ReShare is de naam van de afdeling die zich hiermee bezighoudt. Het betekent letterlijk: opnieuw delen. Dat is wat we willen.

 

Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding. We geven het gratis weg aan mensen in nood, verkopen het tegen sociale prijzen in onze tweedehands kledingwinkels en het gaat naar sorteerbedrijven, daar krijgen we geld voor. Met dit geld steunen we hulpaanbod van het Leger des Heils, zoals projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsre-integratie. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 58.000 mensen in Nederland. Natuurlijk sparen we met het hergebruik ook het milieu. Iedere kilo kleding die we opnieuw gebruiken, scheelt 3,4 kg CO2. Simpelweg omdat we daarvoor geen nieuwe kleren hoeven te maken.

Grootste textielinzamelaar van Nederland 
De meeste Nederlanders doneren hun gebruikte kleding aan ons. Daardoor is Leger des Heils ReShare de grootste kledinginzamelaar van Nederland. Naast kledingcontainers zamelen we ook huis-aan-huis in en staat onze inzameldoos, de zogenaamde ReBox, bij scholen, bedrijven en in andere instellingen. Bij het inzamelen van kleding maken we gebruik van nieuwe, logistieke systemen waardoor onze (al dan niet hybride) vrachtwagens zo efficiënt en CO2-vriendelijk mogelijk alle kleding op de juiste plaats brengen.

Werken vanuit een missie voor mens en milieu
Het Leger des Heils wil het voorbeeld van Jezus volgen en daarom omzien naar mensen die het minder hebben. Door kleding te hergebruiken hoeft er minder kleding geproduceerd te worden. Ook verdwijnt er dan minder herbruikbare kleding in de verbrandingsoven. Zo werken we samen aan een betere wereld. Over werk gesproken, het Leger des Heils biedt door kledinginzameling bijna driehonderd werkplaatsen aan mensen die aan de zijlijn van onze maatschappij staan. We bieden hun een zinvolle dagbesteding.

Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Door de inzameling van de grondstof ‘textiel’ voorkomen we verbranding en CO2-uitstoot. Door textiel een tweede leven te geven, worden pure grondstoffen gespaard. Net als vele liters water (1 kg katoen staat voor 17.000 liter water). Door hergebruik van textiel in onze eigen kledingwinkels voorkomen we transport naar verre landen, alwaar het aan het einde van de cyclus alsnog op de afvalberg belandt.

We zoeken voortdurend met elkaar naar mogelijkheden om het hele proces van kledinginzameling en -verwerking nog beter te maken. De eerste stappen zijn al gezet op het gebied van recycling. De Fiber Sort Machine, mede mogelijk gemaakt door ons, is sinds 2018 operationeel en scheidt pure grondstoffen op basis van infrarood. Hiermee bereiken we een doorbraak in de kringloop van textiel. Van pure grondstoffen kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Zo dienen we het milieu, want hoe meer textiel wij kunnen hergebruiken, hoe minder nieuwe grondstoffen er hoeven te worden geproduceerd.